در عصر تکنولوژی و ارتباطات که دسترسی به مطالب حوزه های تخصصی از طریق اینترنت بسیار آسان شده، یکی از مهم ترین عوامل پیشرفت در هر حوزه، استفاده از دانش بین المللی می باشد که از ملزومات آن ترجمه مطالب و مقالات به روز و استفاده از آن ها است.ترجمه مقالات و مطالب تخصصی در هر حوزه نیازمند داشتن دانش و اطلاعات تخصصی آن حوزه است، به طوری که مترجم با اشراف کامل به اصطلاحات، گرایش ها و کلمات تخصصی در آن حوزه خاص صلاحیت ترجمه کامل آن متن را پیدا می کند. تا اینجا دانستیدترجمه تخصصی چیست، حال به بررسی ضرورت آن می پردازیم.
همان طور که می دانید ترجمه تغییر یک متن یا عبارت به شکلی است که برای زبان دیگری قابل فهم باشد. اصل ترجمه نیازی به تعریف ندارد؛ اما شیوه های ترجمه و فرآیندی که برای تبدیل متن به گفتار یا به زبان دیگر صورت میگیرد جای بحث زیادی دارد. اگر شما نیز قصد دارید ترجمه متن ها و مقالات خود را به ما بسپارید، بد نیست راهنمای گام به گام ترجمه مقاله که توسط مترجمین حرفه ای انجام میشود آشنا شوید.
مترجمان در ترجمه متن تنها به اصول ترجمه مقالات که پیش از این معرفی شد متکی نیستند. فن ترجمه مقالات تنها یک مهارت نیست؛ بلکه یک حرفه، نیاز اساسی و یک دانش است که لزوم استفاده از آن از بدو پیشرفت علم حس شده است. این حرفه یک فن جهانی است که به صورت چشمگیر پیشرفت داشته است و در حال حاضر نیز از پرطرفدارترین حرفه ها به صورت دورکاری یا پروژه ای به شمار می آید. اگر ترجمه مقاله خود را به مترجمین حرفه ای واسپاری می کنید، مطمئن باشید که نکات لازم برای افزایش کیفیت ترجمه مقالات رعایت میشود.
قبل از این که با شیوه های رایج ترجمه مقاله آشنا شوید، لازم است که اهمیت ترجمه را درک کنید. بعد از آشنایی با با این موارد ابتدایی باید تصمیم گرفت که ترجمه مقاله را چگونه انجام داد. یادگیری شیوه ها و روش های ترجمه است که به مترجم این کمک را می کند برای یک لعت بهترین ترجمه را انتخاب کند. مترجمانی که برای ترجمه مقاله به کارگرفته میشوند، قطعا با این شیوه های رایج و کاربردی آشنا خواهند بود.
شاید تصور کنید که ترجمه متون تنها با گدشت زمان، برخورداری از دایره لغت گسترده و تسلط بر مطالب به سادگی انجام پذیر باشد. اما حقیقت چیز دیگری است. همان طور که می دانید ترجمه زبان های مختلف از رشته های دانشگاهی می باشند و یکی از اصولی که در ترجمه مقاله به هر یک از دانشجویان آموزش داده میشود تئوری های ثابتی است که در در ترجمه متون مهم هستند. تئوری تعادل پویا در ترجمه متون یکی از نظریه های معروف است که در ادامه با آن آشنا خواهید شد.
نظریه تعادل پویا در روند ترجمه متون
این نظریه اولین بار با انتشار یک کتاب به نام زبان شناسی ساختاری مطرح شد. نظریه تعادل پویا زمانی در ترجمه متون به کار گرفته میشود که قصد داریم یک متن را از یک زبان واحد مثلا فارسی به زبان های مختلفی برگردان کنیم. اصل این نظریه برای ترجمه روان مطالب در هر زبان است.اما این تئوری مخالفانی را نیز دارد که سبب شده است تا حدودی استفاده از آن در ترجمه متون به حاشیه کشیده شود. موانع موجود برای استفاده از نظریه تعادل پویا از آن جایی که همواره سعی میشود که با استفاده از این نظریه ترجمه سلیس تر باشد، بنابراین کمتر به قواعد گرامری و نگارشی توجه میشود و امکان بروز خطاهای رایج در ترجمه وجود دارد. به صورت کلی دو تئوری در ترجمه وجود دارد که یکی ترجمه دقیق و صادقانه کلمات است و مترجم سعی دارد معنای هر کلمه را دقیقا به همان شکل در ترجمه متون به خواننده القا کند. این شیوه از ترجمهمعمولا در امور سیاسی و اقتصادی کشورها اهمیت دارند و کمی و کاستی در ترجمه می تواند مضرات بزرگی را برای یک کشور به همراه داشته باشد. نوع دیگری از ترجمه متن بر اساس نظریه تعادل پویا انجام میشود که هدف خود را تنها انتقال مفهوم اصلی به خواننده در نظر میگیرد.